Menu
ΛΙΣΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Γλωσσάρι

ΠΕΝΙΕ - COMBED

Πενιέ είναι μέθοδος κατεργασίας των νημάτων. Κατά την επεξεργασία αυτή κατά την νηματοποίηση αφαιρούνται οι κοντές ίνες του βάμβακος σε μία διαδικασία που λέγεται χτένισμα (combing).Το βαμβάκι είναι ένα φυσικό υλικό ιδανικό για την κατασκευή υφασμάτων, αλλά έχει κι αυτό διάφορες ποιότητες νήματος, ανάλογα με την κατεργασία που του κάνουμε. Τα πενιέ νήματα προσθέτουν στιλπνότητα και ανθεκτικότητα στα υφάσματα,είναι ομοιόμορφα, αποτρέπουν την εμφάνιση κομπιάσματος και χνουδιάσματος και γενικά δίνουν μια φίνα αίσθηση. Φυσικά είναι ακριβότερα.

TC(ΚΛΩΣΤΕΣ)

Αριθμός Κλωστών: To (TC-Thread Count) αναφέρεται στον αριθμό των νημάτων που είναι μαζί υφασμένα σε μια τετραγωνική ίντσα του υφάσματος. Ο αριθμός αυτός μπορεί να κυμανθεί από 80 - 1200TC. Το κόστος του υφάσματος αυξάνεται όσο αυξάνεται το thread count.

COTTON-ΒΑΜΒΑΚΙ

Φυσική- φυτική ίνα κατάλληλη για νηματοποίηση και κατασκευή υφασμάτων. Στα πλεονεκτήματα του βάμβακος είναι η δυνατότητα του στην απορρόφηση υγρασίας και η καλή συμπεριφορά στην συναλλαγή θερμότητας. Τα βαμβακερά υφάσματα είναι υγιεινά και ‘’αναπνέουν’’.

POLYESTER

Πολυεστέρας είναι συνθετική ίνα και προέρχεται από παραπροϊόν του πετρελαίου. Το υλικό αυτό αποτελείται από μόρια πολυαιθυλενικού άλατος τερεφθαλικού οξέος (PET). Τα πολυεστερικά νήματα διακρίνονται σε spun ( νηματοποιημένες ίνες πολυεστέρα κομμένες σε ομοιόμορφο μήκος πχ 50mm) και filament από συνεχόμενες ίνες πολυεστέρα. Στα σεντόνια συνήθως χρησιμοποιούνται spun νήματα. Τα πολυεστερικά συνθετικά υφάσματα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή υφασμάτων και ειδών ρουχισμού. Τα νήματα από πολυεστέρα είναι πιό ομοιόμορφα σε αντίθεση π.χ. με το βαμβάκι,και παράγουν σεντονόπανο πιο ανθεκτικό που επανέρχεται ευκολότερα μετά το πλύσιμο ,απαιτεί δε λίγο η και καθόλου σιδέρωμα. Συνήθως χρησιμοποιείται σε μίξη με φυσικές ίνες γιατί ο πολυεστέρας δεν απορροφά υγρασία και είναι κακός αγωγός της θερμότητας.

ΒΑΡΟΣ (GR/M2)

Όσο βαρύτερο είναι ένα ύφασμα τόσο ανθεκτικότερο είναι. Ο συνδιασμός μεγάλου αριθμού κλωστών- TC- με μεγαλύτερο βάρος ανα τετραγωνικό μέτρο δείχνει ανθεκτικότερο και σίγουρα ακριβότερο ύφασμα.

ΣΥΜΜΕΙΚΤΟ ΥΦΑΣΜΑ

Ύφασμα από σύμμεικτα νήματα. Πχ. Βαμβάκι C 50% πολυεστέρα Pes 50%

MERCERIZED

Χημική επεξεργασία που κατά το φινίρισμα του υφάσματος προσφέρει λάμψη, πολύ φίνα αίσθηση, ανθεκτικότητα, μικρότερο μπάσιμο στο πλύσιμο, μείωση της τάσης για χνούδιασμα καθώς και ευκολότερο σιδέρωμα.

BLEACH WHITE ANTI-PILLING

Ειδική λεύκανση και επεξεργασία ώστε να αποφεύγονται στο προϊόν τα ανεπιθύμητα κομπάκια και χνούδια στην επιφάνεια του.

ΣΤΗΜΟΝΙ

Είναι το σύνολο των κλωστών που τρέχουν κατά μήκος του υφάσματος παράλληλα προς τις ούγιες.

ΥΦΑΔΙ

Είναι το σύνολο των κλωστών που τρέχουν κατά το πλάτος του υφάσματος κάθετα προς τις ούγιες.

ΓΕΜΙΣΜΑ SILICONIZED HOLLOW FIBER BALL

Με τον όρο fiber ball εννοούμε μικρές ‘’μπίλιες’’ από συστρεμμένες ίνες πολυεστέρα Hollow που έχουν ‘’σιλικονέ’’ εξωτερική επεξεργασία. Χρησιμοποιούνται κυρίως σαν γέμισμα σε μαξιλάρια γιατί προσδίδουν όγκο και επαναφορά.

ΒΑΜΒΑΚΙ ΜΑΚΟ, «JERSEY»

Με τον όρο Jersey υποδηλώνουμε πλεκτό ύφασμα- όχι υφαντό. Είναι μία απλή πλέξη, τα παραγόμενα δε υφάσματα είναι ιδιαιτέρως ελαστικά. Σαν σεντόνια χρησιμοποιούνται κυρίως σαν fitted κατωσέντονα.

ΝΗΜΑΤΑ 60ΑΡΙΑ

Ne 60 αναφορά στον τίτλο του νήματος (γραμμική πυκνότητα). Όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο τόσο λεπτότερο το νήμα οπότε και ποιό φίνο και ακριβότερο.

ΠΕΡΚΑΛΙ

Η λέξη "Percale" αναφέρεται σε ένα απλής ύφανσης ύφασμα που χρησιμοποιείται πολύ συχνά για σεντόνια καθώς επίσης και για πουκάμισα. Το περκάλι μπορεί να είναι είτε 100% βαμβάκι ή επίσης, ένα μείγμα από βαμβάκι και πολυεστέρα. Η λέξη "περκάλι" αναφέρεται στον τρόπο που έχει υφανθεί και αφορά περισσότερο τον αριθμό των κλωστών ανα τετρ. ίντσα και δεν έχει σχέση με τα χρησιμοποιούμενα υλικά. Το βάρος του υφάσματος είναι μέτριο και πλένεται πολύ καλά, ειναι δροσερά ,ανθεκτικά με ωραία αίσθηση όχι ιδιαίτερα γυαλιστερά και απαιτητικά στο σιδέρωμα. Τα σεντόνια που χαρακτηρίζονται ως περκάλι γίνονται συνηθως από πενιέ νήματα 200TC η μεγαλύτερο.

ΒΑΜΒΑΚΟΣΑΤΕΝ

Ακούμε πολλές φορές στα σεντόνια ότι είναι από ύφασμα βαμβακοσατέν. Όταν αναφερόμαστε σε σατέν αναφερόμαστε στον τρόπο ύφανσης του υφάσματος στον αργαλειό. Μιλάμε δηλαδή για ύφανση η οποία χρησιμοποιείται συνηθέστερα σε μεταξένια υφάσματα καθώς επίσης σε βαμβακερά και μάλλινα. Η σατέν ύφανση προσδίδει σε ένα ύφασμα απαλή και γυαλιστερή επιφάνεια δίνοντας του μια πιο φίνα υφή για αυτόν που το χρησιμοποιεί. Ουσιαστικά λοιπόν το βαμβακοσατέν είναι ένα βαμβακερό ύφασμα το οποίο υφαίνεται με μια ιδιαίτερη τεχνική που ονομάζεται στην κλωστοϋφαντουργία σατέν ή sateen και του προσδίδει ιδιαίτερη λάμψη. Σε σχέση με το περκάλι είναι ποιο "ζεστό".

ΚΑΡΝΤΕ-CARDED

Η νηματοποίηση των καρντέ νημάτων δεν περιλαμβάνει την διαδικασία του χτενίσματος όπως στα πενιέ. Είναι φθηνότερα και χρησιμοποιούνται σε υφάσματα βαρύτερα που δεν απαιτείται φίνα αίσθηση.

MICROFIBER

Οι μικροΐνες είναι πολύ λεπτές τεχνητά δημιουργημένες ίνες, συνήθως από πολυεστέρα ή πολυαμίδιο. Είναι 2 φορές πιο λεπτές από την ίνα του μεταξιού, 3 φορές από την ίνα του βαμβακιού, 8 φορές από το μαλλί και 100 φορές πιο λεπτές από την ανθρώπινη τρίχα. Χρησιμοποιούνται είτε σαν νήματα για κατασκευή υφασμάτων είτε ως υλικό για το γέμισμα (βάτα) παπλωμάτων. Τα προϊόντα που παράγονται από μικροΐνες είναι απαλά στο άγγιγμα και πολύ ελαφριά. Τι σημαίνει αυτό για ένα πάπλωμα με γέμισμα microfiber; Είναι πολύ ελαφρύ σαν πούπουλο, μαλακό, γι’ αυτό και αγκαλιάζει το σώμα και ζεστό. Είναι εύκολο στη χρήση γιατί πλένεται στο πλυντήριο.

HOLLOWFIBER

Συνθετικές ίνες οι οποίες είναι κενές στο εσωτερικό τους. Μοιάζουν με σωλήνες. Εξ αυτού του γεγονότος είναι πολύ ελαφριές , διατηρούν τον όγκο του υλικού και δίνουν μια αφράτη αίσθηση σε προϊόντα βάτας όπως πχ παπλώματα.